Aktualitātes › VIDEO: paneļdiskusija par māsas profesijas standartu un izglītības reformu

20/02/2020

13.februārī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Starptautiskā māsu un vecmāšu gada ietvaros norisinājās paneļdiskusija “Māsas profesijas reforma”.

Viens no galvenajiem māsas izglītības reformas iemesliem ir sarežģītā divpakāpju sistēma, kas paredz, ka izglītību var iegūt gan vidējās izglītības institūcijās (proti, koledžās), gan augstskolās. Papildus iegūtajai izglītībai ir jāiziet obligātā specializācija augstskolā kādā no septiņām pamatspecialitātēm, kā arī jāveic regulāra resertifikācija.

Māsām ar dažādiem izglītības līmeņiem (absolvējot līdz 2004) ir sarežģīti iegūt specializāciju un sertifikāciju, jo ir nepieciešams māszinību kvalifikāciju iegūt no jauna,  mācoties medicīnas koledžā. Šis izglītības process ir nesamērīgs, nepamatots un neelastīgs, kā arī neveicina māsas sākt un turpināt profesionālo darbību veselības nozarē.

Māsu profesijas standarts nav ticis aktualizēts kopš 2003. gada un arī nav samērots ar  Eiropas direktīvu 36/55/2015. Jaunais standarts noteiks, ka māsām būs tiesības patstāvīgi diagnosticēt, konsultēt, pieņemt lēmumus, kā arī izrakstīt noteiktus medikamentus, kas garantēs ātrāku ārstniecības rezultātu sasniegšanu, saglabāšanu un uzturēšanu, vienlaikus veicinot pacientu apmierinātību un uzlabojot sabiedrības veselības rādītājus kopumā.

Diskusijā piedalījās LMa prezidente Dita Raiska, LMa viceprezidente Ilze Ortveina, LMa valdes loceckle Evija Bakša – Zveja, VM Nozares cilvēkresursu attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Kļaviņa, IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta vecākā eksperte Inese Stūre, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) valdes loceklis Modris Ciems, Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes locekle Krista Brūna, RSU Māszinību un dzemdību aprūpes katedras vadītājs docents Kristaps Circenis, Latvijas Universitātes prorektors Valdis Segliņš, SUSTENTO politikas koordinatore Iveta Neimane, TOS Ambulatorās nodaļas virsmāsa Solvita Āboliņa, TOS Īslaicīgās ķirurģijas nodaļas virsmāsa Nataļja Valujeva un sabiedrības pārstāvis Didzis Glāzītis. Paneļdiskusijas moderators būs žurnālists un augstskolas pasniedzējs Ansis Bogustovs.