Aktualitātes › «Būt līdzās!» — māsām un vecmātēm veltīta izstāde, kas klātienē būs apskatāma pēc ārkārtējās situācijas ierobežojumu atcelšanas

23/04/2020

23. aprīlī muzejs bija paredzējis atklāt māsām un vecmātēm veltītu izstādi «Būt līdzās!». Izstāde ir ierīkota, taču bruņosimies ar pacietību un klātienē to atklāsim to pēc ārkārtas stāvokļa beigām. Pašreiz izstādes eksponāti pieejami tikai virtuāli. Pēc ārkārtas stāvokļa beigām izstāde būs apskatāma līdz 27. septembrim.

Pasaules Veselības organizācija 2020. gadu ir pasludinājusi par māsu un vecmāšu gadu, lai atzīmētu žēlsirdīgo māsu kustības aizsācējas Florences Naitingelas 200. jubileju. Sevišķa loma 28 miljoniem māsu un brāļu, kā arī pārējiem veselības aprūpes darbiniekiem visā pasaulē ir pašreizējos koronovīrusa pandēmijas apstākļos, kad viņi turpina savu darbu un glābj cilvēkus, bieži vien apdraudot savu veselību un dzīvību, lai aizsargātu plašāku kopienu.

Māsas un vecmātes profesijai ir bijusi būtiska un neaizstājama loma veselības saglabāšanā un uzlabošanā visos laikos. Abu profesiju aizsākumi meklējami tālā senatnē, sniedzot nepieciešamo palīdzību slimnieku aprūpē un dzemdībās. Mūsdienās profesionālās darbības jomas  ir ievērojami paplašinājušās, un māsas un vecmātes veic nozīmīgu darbu arī sabiedrības izglītošanā, tostarp dažādos veselības veicināšanas jautājumos.

Šī izstāde ir tapusi, lai aktualizētu māsu un vecmāšu lomu sabiedrībā un godinātu šo profesiju pārstāves.

Paldies visām māsām! Paldies vecmātēm!

Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Māsu asociāciju un Latvijas vecmāšu asociāciju  ESF projekta «Kompleksie veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi» (9.2.4.1/16/I/001) ietvaros. Izstādes kuratori — Diāna Klešņika un Mārtiņš Vesperis.

Attēli no izstādes skatāmi šeit.