Aktualitātes › Covid-19 vakcīnas – kāpēc bija iespējams tās izstrādāt tik ātri?

08/11/2021

Kā ikvienam medikamentam, arī vakcīnām ir savi ieguvumi un riski. Pat būdama augsti efektīva, neviena vakcīna nav 100% iedarbīga konkrētās slimības novēršanā vai 100% droša visiem vakcinētajiem cilvēkiem. Tie Eiropas Savienības (ES) likumdošanas dokumenti, kas regulē zāļu un vakcīnu apriti, nosaka, ka jebkuru, arī Covid-19 vakcīnu, sniegtajiem ieguvumiem aizsardzībā pret konkrēto infekciju ir jābūt lielākiem par jebkādiem blakusparādību vai citiem potenciālajiem riskiem. Ir vairāki iemesli, kāpēc Covid-19 vakcīnas tika izstrādātas un reģistrētas ātrāk nekā citas vakcīnas, to izpētes procesā neizlaižot vai nesasteidzot nevienu posmu.

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) vadībā Covid-19 vakcīnu drošību ir izvērtējušas neatkarīgas starptautiskas ekspertu komandas, smaga un skrupuloza darba rezultātā atzīstot, ka to sniegtā aizsardzība gan pret saslimšanu, gan pret slimības smagākām un dzīvībai bīstamākām formām pilnībā atsver jebkādus iespējamos blakusparādību riskus. ES reģistrēto Covid-19 vakcīnu  drošība un efektivitāte ir zinātniski pierādīta, jo tās izvērtētas klīniskajos pētījumos ar tūkstošiem respondentu un atbilst Eiropas Zāļu aģentūras zinātniskajiem drošības, efektivitātes un kvalitātes standartiem.

Vairāk lasiet Andas Ķīvītes-Urtānes (Ph.D., Mg.sc.sal., Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras asociētā profesore, Sabiedrības veselības institūta direktore) rakstā LSM.LV