Aktualitātes › Deputāti likumā nosaka uzdevumu valdībai palielināt mediķu algas

13/12/2018

Saeima ceturtdien pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas nosaka valdībai uzdevumu rast finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai turpmākos trīs gadus par vidēji 20%.

Likuma grozījumi nosaka, ka valdība, sagatavojot 2019. gada budžetu un vidējā termiņa budžeta ietvaru, paredz valsts finansējumu veselības aprūpes darbinieku darba samaksas paaugstināšanai vidēji gadā 20% apmērā: 2019. gadā – 87,48 miljonus eiro, 2020. gadā – 191,22 miljonus eiro, bet 2021. gadā – 314,6 miljonus eiro.

Šo likumprojektu Saeimā iesniedza Sociālo un darba lietu komisija. Konsultācijas par likumprojektu notikušas ar Latvijas Slimnīcu biedrību, kā arī Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību, kuri to atbalsta.

Deputāti šo likumprojektu šodien sākotnēji nodeva izskatīšanai komisijā, un tad atbalstīja pirmajā, kā arī otrajā, galīgajā lasījumā.

Saeima šodien pirmajā lasījumā arī atbalstīja grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz ļaut ārstniecības iestādei ar ārstniecības personas piekrišanu nodarbināt viņu ilgāku virsstundu skaitu nekā to pašlaik pieļauj Darba likums.

Ārstniecības likumā tiks noteikts, ka pēc ārstniecības personas vai iestādes iniciatīvas virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt vidēji 16 stundas septiņu dienu periodā.