Aktualitātes › Latvijas Māsu asociācija aicina darba devējus parūpēties par medicīnas darbinieku drošību ārkārtējās situācijas apstākļos

15/03/2020

Ārkārtējā situācijā arvien vairāk māsu tiek iesaistītas ar koronavīrusu saslimušu pacientu aprūpē un pakļautas stresam un spiedienam, ko rada darbs ar šādiem pacientiem. Ir ļoti svarīgi rūpēties par medicīnas darbinieku fizisko un psiholoģisko labsajūtu, lai viņi varētu turpināt savu svarīgo darbu. Latvijas Māsu asociācija (LMa) aicina darba devējus nodrošināt māsas ar atbilstošiem individuālās aizsardzības līdzekļiem, kā arī vecāka gada gājuma māsām dot iespēju strādāt darbu, kur viņām ir mazāka iespēja saskarties ar koronavīrusu (COVID-19).

Laikā, kad Pasaules Veselības organizācija un Starptautiskā Māsu padome paziņojusi, ka Eiropa ir kļuvusi par COVID–19 pandēmijas epicentru, un arī Latvijā apstiprināto saslimšanas gadījumu skaits palielinās, ir problēmas ar atbilstošu individuālo aizsardzības līdzekļu piegādi māsām un pārējam veselības aprūpes personālam. LMa aicina medicīnas nozares darba devējus pastiprināt centienus nodrošināt savus darbiniekus ar pietiekami augstas kvalitātes un nepieciešamajā apjomā individuālās aizsardzības līdzekļiem, lai samazinātu saslimšanas risku un vienlaikus nodrošinātu aprūpi pacientiem, kuri ir saslimuši ar koronavīrusu.

Zinot, ka aptuveni 40% strādājošo māsu ir pirmspensijas vai pensijas vecumā, un līdzšinējā informācija liecina, ka vecāka gadagājuma cilvēkiem ir paaugstināts gan inficēšanās, gan komplikāciju risks, saslimstot ar koronavīrusu, LMa aicina darba devējus šajā ārkārtējā situācijā iespēju robežās māsām, kuras ir vecākas par 60 gadiem vai/un kurām ir diabēts, elpošanas vai sirds saslimšanas, ierobežot darbu ar COVID-19 vai arī nodrošināt ar iespēju izmantot ikgadējo atvaļinājumu.

LMa uzskata, ka šī ārkārtējā situācija nav saistīta tikai ar skaitļiem un medicīnas jautājumiem, bet tā ir arī par ikviena cilvēka un visas sabiedrības kopumā jūtām, emocijām, satraukumu, bailēm un raizēm, tāpēc ir nepieciešama arī psiholoģiskā pirmās palīdzības apmācība veselības aprūpes speciālistiem, lai nodrošinātu, ka tiek apmierinātas gan pacientu, gan arī medicīnas personāla emocionālās vajadzības. Ja mūs neuzklausīs un atbilstoši nerīkosies, tas var apdraudēt mūsu centienus pārvaldīt šo slimību.  Bez emocionāla atbalsta maz ticams, ka norobežošana, ārstēšana, izolēšana un karantīna būs veiksmīga.