Aktualitātes › Latvijas Māsu asociācijas valdes un māsu vadītāju tikšanās

29/10/2021

Šajā Covid-19 krīzes laikā ir daudz aktuālu jautājumu, kas ir aktuāli veselības aprūpes pārvaldības sistēmā un ikvienai māsai, tāpēc 29. oktobrī norisinājās Latvijas Māsu asociācijas valdes un māsu vadītāju tikšanās Zoom platformā, kur tika pārrunāti aktuālie jautājumi par notiekošo nozarē, slimnīcu gatavību, resursiem, tehnoloģijām un personālu, sadarbības iespējām, risinājumiem un atbalstu pēc iespējas plašākam māsu prakses pārvaldības lokam.

Kā norādīja Rīgas Austrumu slimnīcas Aprūpes direktore un Latvijas māsu asociācijas valdes locekle Inese Budzila, šī pandēmija ir izaicinājums Latvijas medicīnā, tāpēc ir nepieciešams raudzīties uz nozari kopumā, nedomājot par savām ambīcijām. “Ārkārtējā situācija medicīnā nav lozungs vai politisks sauklis. Izsludinot ārkārtējo situāciju medicīnā, tā ir attiecināma uz visām ārstniecības iestādēm,” uzsvēra I.Budzila.

Viens no aktuālākajiem jautājumiem šobrīd ir cilvēkresursu nepietiekamība, tāpēc ir nepieciešams pārskatīt un nodefinēt vienai māsai un māsas palīgam aprūpējamo pacientu skaits Covid-19 nodaļās un arī citās nodaļās. Ir jāņem vērā, ka, palielinot aprūpējamo skaitu, ir jābūt noteiktam maksimālajam skaitam, lai nepazaudētu pašlaik uz izdegšanas robežas esošo personālu, kā arī jāatceras, ka, palielinot gultu skaitu Covid-19 slimniekiem, palielināsies vajadzība pēc speciāli apmācīta personāla. Ja nav personāla, tad būs jāsāk pacientu šķirošana, kas nozīmē, ka uz slimnīcu tiks nogādāti tie pacienti, kuriem ir cerības izdzīvot.

Tikšanās laikā, tika uzsvērtas arī sadarbības iespējas un risinājumi, darbam slimnīcās piesaistot studentus, piesaistot personālu valsts līmenī, piemēram, uzrunājot kosmetoloģijas un sociālajā aprūpē strādājošos, atgriežot nozarē cilvēkus, kuri izvēlējušies darbu citās nozarēs, kā arī izmantojot starptautisko palīdzību.

Runājot par darbu ar Covid-19 slimniekiem, tikšanās laikā tika atgādināts, ka ikvienai māsai ir svarīgi atcerēties, ka pie pacienta drīkst doties tikai tad, kad pats darbinieks ir sevi pilnībā aizsargājis.

Pateicamies ikvienai māsai par izturību, drosmi un dzīvesspēku, lai ierobežotu Covid- 19 izplatību un palīdzētu izveseļoties tiem, kuri ir saslimuši. Kopā mēs varam! Kopā mēs esam spēks!