Aktualitātes › LMa valde pieprasa finanšu ministra Jāņa Reira demisiju

28/11/2019
A.god. K. Kariņa kungs!
Ļ.cien. I.Mūrnieces kundze!

Latvijas Māsu asociācija (LMa) 2019. atkārtoti ir izskatījusi jautājumu par Latvijas veselības aprūpes finansējumu 2020.-2022. gadā. LMa uzsver, ka process, kādā tika izstrādāts un apstiprināts valsts budžets, biedrībai ir nepieņemams un neatbilst labas valsts pārvaldes praksei. Tas neatspoguļo Latvijas valsts prioritātes un sabiedrības intereses un nav vērsts uz ilgtspējīgu attīstību.

LMa uzsver, ka veselības aprūpes finansējums joprojām ir ļoti zems un tas turpinās no Latvijas neatkarības atjaunošanas. 2009. gadā ekonomiskās krīzes laikā tas vēl tika samazināts par 40%., tāpēc māsas un pārējā mediķu sabiedrība solīto atalgojuma pieaugumu par 20% katru gadu, sākot no 2018. līdz 2022 gadam, uztvēra kā cerību nākotnei un ticību, ka medicīna beidzot tiešām ir prioritāte. Šis atalgojuma palielinājums ir solis pietuvoties Lietuvai un Igaunijai. Diemžēl, pieņemot budžetu esošajā apjomā un sadalījumā, 2020. gadā uz 1,92 miljoniem Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpei tiks tērēts tikai 1,2 miljardi eiro, kas ir 636, 80 eiro uz vienu iedzīvotāju.

Sabiedrībai un veselības aprūpes nozares speciālistiem budžeta likuma projekts pirms tā apstiprināšanas Saeimā nebija pieejams. Līdz ar to budžeta projekta turēšana “slepenībā” un daudzās izmaksu pozīcijas norāda uz iespējamu korupciju politiskajā telpā. Ņemot vērā Finanšu ministrijas sagatavotā valsts budžeta likumprojekta zemo kvalitāti, necaurspīdīgumu un korupcijas pazīmes, LMa valde pieprasa finanšu ministra Jāņa Reira demisiju.

LMa valde uzskata, ka politiskā atbildība par šāda budžeta izstrādi ir jāuzņemas finanšu ministram Jānim Reiram, kas politiskajā un publiskajā diskusijā nav izrādījis vēlmi sadarboties ar veselības nozari. Vienlaikus LMa aicina Ministru prezidentu Arturu Krišjāni Kariņu kā valdības vadītāju vērtēt finanšu ministra atbilstību ieņemamajam amatam.

Ar cieņu
Latvijas Māsu asociācijas prezidente