Aktualitātes › Māsas meklē atbildes, un tas ir labi!

20/01/2021

Šobrīd viens no aktuālākajiem jautājumiem saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu ir vakcinēšanās. Mediķu viedokli apkopoja ziņu portāls Delfi. Lai arī sākotnēji žurnālisti solīja, ka informācija par Covid-19 būs pieejama ikvienam, diemžēl, pilnu rakstu var lasīt tikai tiem, kuri abonē pakalpojumu Delfi Plus.

Tāpēc tālāk tekstā piedāvājam iepazīties ar Latvijas Māsu asociācijas viedokli un prezidentes Ditas Raiskas komentāru žurnālistes Lolitas Lūses sagatavotajā materiālā “Kādēļ daļa mediķu nevakcinējas? Atbild Kariņa, Raiska, Aizsilniece un citi”:

Asociācija šonedēļ aptaujāja 100 māsas, un piektā daļa norādīja, ka nevēlas vakcinēties. Asociācija gan nejautāja šāda lēmuma iemeslus, bet Raiska pieļauj, ka tie ir tādi paši kā citās līdzīgās aptaujās minētie: daļa vēlas nogaidīt, daļai ir kāds ar veselību saistīts iemesls, vēl kādai daļai pietrūkst informācijas par vakcinācijas iespējamajām blaknēm utt. Aktuāls māsu jautājums ir arī par to, vai vakcinēšanās būs obligāta. Proti, vai mediķi, kas kāda iemesla dēļ nevakcinēsies, riskē zaudēt darbu. Raiska pieļauj: iespējams, bažas par dažādiem neatbildētiem jautājumiem un atbilžu meklēšana sociālajos tīklos ir raisījusi vēlmi nogaidīt un nesteigties vakcinēties.
“Māsas meklē atbildes, un tas ir labi” saka Raiska. Asociācija ceturtdien, 14. janvārī, organizēja attālinātu konferenci par medicīnisko aizsarglīdzekļu lietošanu un vakcinēšanos, un tajā piedalījās gandrīz 700 māsas. Kā stāsta Raiska, līdz šim lielākajās asociācijas organizētajās konferencēs piedalījās 400-500 māsas, un tas nozīmē, ka vakcinēšanās jautājums ir ļoti aktuāls. Māsu asociācija jau novembrī vēlējās organizēt māsu konferenci par vakcinēšanos, bet interese bija niecīga – tai pieteicās tikai 90 māsas. Visticamāk, tolaik māsas lēmumu par vakcinēšanos bija atlikušas uz vēlāku laiku!
“Esmu pārliecināta, ka māsas saņēma ļoti daudz informācijas, un nu viņas tajā dalīsies ar saviem tuviniekiem un pacientiem,” saka Raiska. Māsu jautājumi konferences lektorei, Imunizācijas valsts padomes vadītājai Dace Zavadskai bija visdažādākie: vai drīkst vakcinēties, ja sieviete gaida bērniņu vai baro viņu ar krūti, par alerģijām, dažādām saslimšanām , par vakcinēšanās blaknēm, utt.. Jau notikušās konferences materiālus asociācija izmantos informatīvajai kampaņas par vakcinēšanos tieši māsām, bet, ja izrādīsies, ka māsas joprojām šaubās par savu izvēli – asociācija rīkos papildus konferences un informācijas kampaņas.