Aktualitātes › Mediķu darba samaksas palielinājumu plāno īstenot no nākamā gada 1.janvāra

13/12/2018

Lai nodrošinātu ārstniecības personu vidējās darba samaksas palielinājumu par 20% saskaņā ar iepriekš apstiprinātajiem politikas plānošanas dokumentiem, Veselības ministrija izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos*, paredzot attiecīgu vidējās darba samaksas palielinājumu (tarifā) ārstiem, māsām un citam medicīnas personālam. Nākamnedēļ tos plānots apstiprināt Ministru kabineta sēdē.

“Kaut arī nav apstiprināts nākamā gada budžets, ir panākta vienošanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski un finanšu ministri Danu Reiznieci Ozolu par nestandarta risinājumu. Mediķu darba samaksas palielinājums ir jānodrošina jau no jaunā gada 1.janvāra. Tā kā visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki pirms vēlēšanām pauda atbalstu mediķu darba samaksas palielinājumam, uzskatām, ka arī nākamā valdība atbalstīs šo risinājumu, apstiprinot nākamā gada valsts budžetu,” norādīja veselības ministre Anda Čakša.

Jau ziņots, ka atbilstoši Ministru kabinetā izskatītajam plānam, nākamajā gadā stacionārajā sektorā ārsti un funkcionālie speciālisti saņemtu vidēji 1856 eiro līdzšinējo 1547 eiro vietā. Ārstniecības un pacientu aprūpes personām atalgojums pieaugtu no esošajiem vidēji 928 eiro līdz 1114 eiro nākošgad, savukārt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām darba samaksa mainītos no vidēji 620 eiro līdz 742 eiro.

Ambulatorajā sektorā ārsti un funkcionālie speciālisti nākošgad saņemtu vidēji 1350 eiro līdzšinējo 1125 eiro vietā. Ārstniecības un pacientu aprūpes personām atalgojums pieaugtu no esošajiem 675 līdz vidēji 810 eiro, savukārt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām darba samaksa mainītos no 450 eiro uz vidēji 540 eiro.

Finansējums mediķu atalgojuma palielināšanai tiks rasts no dažādiem avotiem, tostarp vidējā termiņa veselības aprūpes budžeta plānotā pieauguma, pieejamajiem budžeta resursiem, kurus Finanšu ministrija (FM) atradusi, pārskatot dažādus procesus, kā arī saistībā ar lielāku prognozēto ekonomikas izaugsmi, ienākumiem no cīņas ar ēnu ekonomiku un citiem FM avotiem.

Patlaban Veselības ministrija (VM) sagatavojusi grozījumus divos Ministru kabineta (MK) noteikumos, lai no nākamā gada 1.janvāra nodrošinātu mediķu atalgojuma pieaugumu par 20%.

Čakša uzsvēra, ka darīšot visu, kas viņas spēkos, lai nodrošinātu, ka MK noteikumi tiek grozīti un mediķi atalgojuma palielinājumu saņemtu. Čakšas ieskatā, pagaidām nav būtisku šķēršļu, lai šī iecere nepiepildītos.

5.decembrī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti bez plašām diskusijām lēma izskatīšanai pirmajā lasījumā virzīt grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz pieļaujamo virsstundu palielināšanu ārstniecības personām.

Patlaban priekšlikums paredz divas reizes lielāku virsstundu skaitu nekā to paredz Darba likums, proti, 16 stundas. Šis priekšlikums gan vēl tiks precizēts, jo, kā norādīja, deputāte, veselības ministre Čakša, patlaban ir bažas no Labklājības ministrijas (LM), ka šāds virsstundu apmērs ir pārāk liels, tāpēc Veselības ministrija vēl konsultēsies ar slimnīcu vadītājiem un LM, lai rastu labāko risinājumu.

Vienlaikus komisija lēma, ka nākamnedēļ parlamenta plenārsēdē tiks skatīts arī priekšlikums papildināt Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumus, nosakot valdībai uzdevumu rast finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai turpmākos trīs gadus par vidēji 20%.

Abiem grozījumiem noteikta steidzamība, kas nozīmē, ka tie tiks skatīti tikai divos lasījumos.

Nākamās nedēļas plenārsēdē grozījumi Ārstniecības likumā tiks skatīti pirmajā lasījumā, bet grozījumi Veselības aprūpes finansēšanas likumā gan pirmajā, gan otrajā lasījumā.

*Ministru kabineta 2018.gada 28.augusta noteikumi Nr.555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”;
Ministru kabineta 2010.gada 29.jūnija noteikumi Nr.595 “Noteikumi par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām”