Aktualitātes › Aicinām pieteikties paneļdiskusijai par māsas profesijas reformu!

10/02/2020

Latvijas Māsu asociācija aicina  piedalīties paneļdiskusijā par māsas profesijas reformu. Paneļdiskusija norisināsies 13.februārī plkst. 10.00 – 12.00 Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas, Administrācijas ēkas konferenču zālē.  Pieteikšanās līdz 12. februārim plkst. 12.00, nosūtot e-pastu uz adresi birojs@masuasociacija.lv

Viens no galvenajiem māsu izglītības reformas iemesliem ir sarežģītā divpakāpju sistēma, kas paredz, ka izglītību var iegūt gan vidējās izglītības institūcijās ( proti, koledžās), gan augstskolās. Papildus iegūtajai izglītībai ir jāiziet obligātā specializācija augstskolā kādā no septiņām pamatspecialitātēm, kā arī jāveic regulāra resertifikācija.

Māsām ar dažādiem izglītības līmeņiem (absolvējot līdz 2004) ir sarežģīti iegūt specializāciju un sertifikāciju, jo ir nepieciešams māszinību kvalifikāciju iegūt no jauna,  mācoties medicīnas koledžā. Šis izglītības process ir nesamērīgs, nepamatots un neelastīgs, kā arī neveicina māsas sākt un turpināt profesionālo darbību veselības nozarē.

Māsu profesijas standarts nav ticis aktualizēts kopš 2003. gada, un nav ticis samērots ar  Eiropas direktīvu 36/55/2015. Jaunais standarts noteiks, ka māsām būs tiesības patstāvīgi diagnosticēt, konsultēt, pieņemt lēmumus, kā arī izrakstīt noteiktus medikamentus, kas garantēs ātrāku ārstniecības rezultātu sasniegšanu, saglabāšanu un uzturēšanu, vienlaikus veicinot pacientu apmierinātību un uzlabojot sabiedrības veselības rādītājus kopumā.

Latvijas Māsu asociācijas valde aicina pieteikties atbildīgi, jo dalībnieku skaits ir ierobežots.

Informējam, ka pasākums tiks  filmēts un fotografēts, kā arī būs iespēja sekot pasākuma tiešraidei.

Lai sniegtu informāciju sabiedrībai un nodrošinātu darbības caurspīdīgumu, informācija par pasākumu kopā ar audio vai vizuālo materiālu tiks publicēta Latvijas Māsu asociācijas tīmekļvietnē, kā arī izmantota žurnālistikas vajadzībām. Atrodoties pasākuma teritorijā, lūdzu apliecināt, ka esat informēts, ka tiekat iekļauts/a audio vai vizuālajā materiālā vai norādiet vēlmi, ja nevēlaties būt iekļauts/a!

Uz tikšanos!

LMa valde un Darba grupa” 2020″