Aktualitātes › “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!”

02/10/2017

Latvijas māsu, vecmāšu un ārstu palīgu 4.kongress tika aizvadīts siltu un saulainu laika apstākļu lutināts. Pasākums Ķīpsalā uz trīs dienām vienuviet sapulcināja teju 1000 medicīnas nozares pārstāvjus no visas Latvijas, kā arī viesus no Norvēģijas, Krievijas, ASV, Čehijas Kanādas un Polijas.

Lai arī, runājot par veselības aprūpes jomu, cilvēki vispirms iedomājas ģimenes ārstus, ķirurgus vai neirologus, neviena iestāde, kas nodrošina medicīnisko aprūpi, nav iedomājama bez māsām, kuru rūpes un atbalsts ir tas, kas cilvēkiem ļauj vieglāk un īsākā laikā izveseļoties. Ministru prezidents Māris Kučinskis savā uzrunā, kas tika nolasīta kongresa atklāšanā, atzina, ka iepriekšējos gados veselības aprūpei tika pievērsts nepelnīti maz uzmanības, uzskatot to par nozari, kuras uzdevums ir palīdzēt citiem, un nereti aizmirstot par nozarē strādājošo tiesībām uz adekvātiem darba apstākļiem un arī atalgojumu. Situāciju, ka māsu trūkst ārstniecības iestādēs un atalgojums ir nepietiekams, uzsvēra arī Veselības ministre Anda Čakša, piebilstot, ka ar līdzīgām problēmām saskaras arī citās Eiropas valstīs.

Valdības pārstāvji solīja, ka nākamajā gadā veselības aprūpes sistēmas uzlabošana ir noteikta par vienu no valdības prioritātēm, taču 4.kongress ir nozīmīgs ar to, ka šogad tas norisinās laikā, kad medicīnas darbinieki, noguruši no solījumiem un neauglīgām diskusijām, vēlas pārmaiņas veselības aprūpes sistēmā un vairs nav gatavi samierināties ar tukšiem un tālu skanošiem vārdiem, un savu nodomu nopietnību demonstrēja ar aktīvu rīcību, šovasar iesaistoties protesta akcijās un streikos.

No sirds pateicamies visiem par dalību un ieguldījumu kongresa programmas veidošanā, jo pateicoties lektoriem bija iespējams izveidot tik veiksmīgu, iedvesmojošu un izzinošu priekšlasījumu plānu, kas tika sadalīts 17 plenārsēdēs. Kongresa norise nebūtu iespējama bez atbalstītājiem – „A Medical”, Rīgas 1. Medicīnas koledžas, „B Braun Medical”, Latvijas Universitātes, „German Products Baltics”, „Arbor Medical Korporācija”, Latvijas Universitātes Rīgas medicīnas koledžas, Latvijas Ārstu biedrības, „Sanofi” un „Bayer”.

Kongresa pirmajā dienā māsa Arina Pišinska iedvesmoja kolēģes ar māsu profesijas pamatlicējas Florences Naitingeilas domu: “Nevienai citai profesijai ikdienā nav tik cieša saikne ar pašu svarīgāko un dārgāko cilvēkam: viņa dzīvību un nāvi.” plenārsēdē par māsas profesijas attīstību un perspektīvām

Plenārsēdē par juridiskajiem un ētiskajiem aspektiem veselības aprūpē LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska pievērsās jautājumiem par medicīnas darbinieku streikošanu un uzsvēra, ka var būt situācijas, kad nerīkošanās var radīt daudz lielākas ciešanas nekā streiks.

Vecmāte Inga Krēvica iepazīstinot kongresa dalībniekus ar savu pētījumu plenārsēdē par māsu veselību, atklāja, ka muskuļu, saistaudu un skeleta sistēmas slimības veselības aprūpē nodarbinātajiem sastāda gandrīz 50 % no kopējā arodslimību skaita, visvairāk cietušas māsas.

Par pozitīvām emocijām un jautru atmosfēru plenārsēdē par klīniskajām pieejām pacienta aprūpē parūpējās Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska un valdes locekle Līga Ārente, enerģiski dejojot uz skatuves, kad atskanēja mūzikas piemēri māsas Rigondas Kalnas priekšlasījumā “Mūzikas terapija sāpju aprūpē”.

Kongress tika aizvadīts ar moto, kam tika izvēlēti latviešu dzejnieka Raiņa vārdi: “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!” Līdz nākamajam kongresam, kas norisināsies 2021.gadā, sagaidām daudz izaicinājumu un reformu, un ceram, ka iesāktie izaugsmes un pilnveidošanās darbi vainagosies ar panākumiem, kā arī raizes par finansiālo nodrošinājumu pēc četriem gadiem pastāvēs tikai atmiņu nostāstos.