Aktualitātes › Latvijas Māsu asociācijas valde atbalsta Ministru prezidenta lēmumu

06/01/2021
Latvijas Māsu asociācijas (LMa) valde ir pieņēmusi lēmumu izteikt atbalstu LR Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam par Veselības ministres Ilzes Viņķeles demisijas prasību. Uzsveram, ka LMa ministres darbības laikā ir trīs reizes prasījusi Ilzes Viņķeles demisiju.

LMa uzskata, ka veselības ministrei Ilzei Viņķelei ir jāuzņemas politiskā atbildība par savu līdzšinējo darbību ministra amatā, kas neraugoties uz pozitīviem centieniem tomēr ir sekmējusi un turpina sekmēt māsu un citu veselības aprūpē strādājošo profesiju izsīkšanu un Latvijas veselības aprūpes sistēmas vājināšanu. To lielā mērā ietekmē nesakārtotā pamata problēma ar cilvēkresursiem – arī milzīgi nepietiekamais māsu skaits (piemēram, Latvijā uz 1000 cilvēkiem ir tikai 4,6 māsas un pašlaik trūkst vismaz 3500 māsu). Joprojām esošs nevienlīdzīgais atalgojums un joprojām tarifos iekļautās algas daļas. Nespēja piesaistīt veselības aprūpes finansējumu, kas būtu vismaz Igaunijas līmenī uz vienu valsts iedzīvotāju. Nerēķināšanās ar nozares faktisko kapacitāti un neizpildāmi solījumi sabiedrībai.
Ir iesākti daudzi ļoti nozīmīgi nozari stiprinošie darbi, taču neviens no tiem nav realizējies ar redzamu pozitīvu iznākumu, bet ir iestrēguši ministres “politiskajā telpā”.
Latvijas Māsu asociācijas valde